
Gana Pazar Araştırması
Gana Pazarı incelemesinin ilk bölümünde Gana ile ilgili temel bilgileri ve Gana pazarını, ikinci bölümde ise Gana-Türkiye ilişkilerini ele alacağız. Son bölümde ise Gana’nın başkenti Akra’da gerçekleştireceğimiz Wci Forum’a dair bilgileri sizlerle paylaşacağız.
Atlas Okyanusu’na kıyısı bulunan Batı Afrika ülkesi Gana’nın komşuları Burkina Faso, Togo ve Fildişi Sahili’dir. 30 milyonu aşkın nüfusu ve üyesi olduğu Batı Afrika Ekonomik Devletler Topluluğu ile Gana, 350 milyonluk bir hinterlantta sahiptir.
(Video Tarihi: 28 Haziran 2022)
72,4 milyar dolarlık gayrisafi yurtiçi hasılası ile Gana; Batı Afrika’nın en büyük ikinci, Afrika kıtasının ise en büyük sekizinci ekonomisine sahip ülke konumundadır.
Gana, 10,2 milyar dolarlık ithalat hacmi ve 17 milyar dolarlık ihracat performansı ile cari fazla veren ender Afrika ülkelerinden birisidir. Döviz fazlası veren bu görünümüyle Gana, tüm dünyanın ve şirketlerin gözünü üstüne çekti. Son 20 yılda ortalama yüzde altı büyüyen Gana, pozitif ekonomik göstergeleriyle yatırımcıların, ticaret insanlarının iştahını kabartmış durumda.
Gana’nın resmi para birimi Gana Cedisi’dir. Türkiye ile Gana arasındaki saat fakına baktığımızda ise Gana, Türkiye’nin 3 saat gerisindedir. On bölgeden oluşan Gana’da; 161 ilçe, 49 belediye, 6 büyükşehir belediyesi bulunmaktadır. Ülkede ticaretin ve nüfusun yoğunlaştığı alan ise doğu bölgesidir.
Ülke nüfusunun önemli bölümü tarım, balıkçılık ve madencilik sektörlerinde çalışmaktadır. Bu alanlar aynı zamanda ülkenin en önemli gelir kaynaklarıdır.
Mevsim geçişinin neredeyse hiç görülmediği Gana’da, yılın her döneminde tropikal mevsim hakimdir. Gana’ya seyahat etmek, ülke ile ticaret yapmak isteyenler mevsimsel etkilerden arındırılmış şekilde yılın her döneminde Gana’ya seyahat etme imkanına sahiptirler.
Her yıl Afrika’da iş yapan şirketlerin CEO’larının, yöneticilerinin katıldığı Afrika Forum organizasyonları düzenlenir ve bu organizasyonlarda bir anket gerçekleştirilir. Çıkan sonuçlara göre Afrika’da ticaret yapılması, yatırım gerçekleştirilmesi en kolay ülkeler sırlamasında Gana ilk beş ülke arasındadır.
Gana, içinde yaşadığımız internet ve teknoloji çağına da ayak uydurma yolunda öne çıkmaktadır. Gana, Afrika kıtasındaki en hızlı interneti kullanan ülke konumundadır.
Türkiye-Gana İlişkileri
İncelememizin bu bölümünde Türkiye-Gana ilişkilerine yakından bakacağız.
Türkiye, Gana’nın altıncı büyük tedarikçisi konumundadır. Gana’nın ithalatında 2010 yılında yüzde 1,1’lik bir paya sahip olan Türkiye, bu oranı günümüzde yüzde 5 seviyelerine çıkarmıştır. Bu veri, yükselen Türkiye-Gana ilişkilerini gösteren en önemli göstergedir.
Ticaret hacmine bakıldığında da gün geçtikçe artan yükseliş göze çarpmaktadır. 2003’te sadece 130 milyon dolar civarında olan Türkiye-Gana ticaret hacmi, bugün 581 milyar dolara ulaşmıştır. Bu rakamlar, 1 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine kolaylıkla ulaşabileceğimiz ülkelerin başında Gana’nın da olduğunu göstermektedir.
Türk firmaları Gana’da çeşitli alanlarda yatırım yapmaktadır. 140 milyon dolarlık yatırım, Türk yatırımcılar tarafından yapılmıştır. Gana’da 793 milyon dolar değerindeki 15 büyük proje, Türk müteahhitler tarafından üstlenilmiştir.
Gana'ya ihracatımızda; çimento, toprak ürünleri ve seramik sektörü yüzde 31,5’lik bir oranla büyük bir ivme sağlamıştır. Bu, son bir yılın istatistiğidir. Bu dönemde hububat sektöründe yüzde 33'lük artış yaşanmıştır. Demir-çelik sektöründe ise Gana'ya yüzde 147’lik bir ihracat artışı yaşamış bulunmaktayız.
Bu göstergeler Türkiye'nin üretim yaptığı önemli sektörlerin, Gana’ya olan ilgisini ve gelecek ihracat vizyonunu ortaya koymaktadır.
Wci Forum…
Türkiye'nin üreten KOBİ’lerinin Gana'ya en kolay şekilde ihracat yapabilmelerini sağlayacak organizasyon olan Wci Forum’dan bahsetmek istiyorum.
Gana'nın ekonomik başkenti olan Akra'da Türkiye, Afrika-Batı Afrika iş forumunu düzenleyeceğiz.
Gana orijinli gerçekleşecek foruma Gana'nın komşuları Togo, Fildişi Sahilleri ve Burkina Faso’dan alıcılar getireceğiz.
Küresel tedarik zinciri içerisinde Türkiye'nin daha önemli bir pozisyon alması için Gana'da düzenleyeceğimiz iş forumu özellikle ihracatçı KOBİ’lerin networklerle kendilerini bulacakları, bağlantı kurabilecekleri ve müşteri adaylarıyla Gana'ya yapacakları ihracatı artıracakları yeni ve önemli bir dönemin ilk habercisi, ilk adımı olacaktır.
Gana İş Forumu’muza tekstilden tarıma, inşaat makinasından madenciliğe, inşaat malzemelerinden mobilya ve sağlık-medikal sektörüne, lojistikten hızlı tüketim sektörüne ve temizlik malzemeleri sektörüne kadar aklınıza gelebilecek, Türkiye'nin üretim yaptığı bütün sektörlerden katılımcılar mevcut.
Şu ana kadar Gana İş Forumu’muza 500'ün üzerinde Batı Afrikalı tüccar başvurmuş durumda. Biz de 500-750 arasında ziyaretçiyi bu forumda, iki gün boyunca Türk müşterilerimizle buluşturmak ve ikili görüşmeler şeklinde masaya oturtmayı planlıyoruz.
Ürünlerinizi, uluslararası pazarda satmak için Wci Forum Afrika fuarlarına katılıp, Bosphorus Expo'dan İhracat Danışmanlığı Hizmeti alabilirsiniz.